Hustle culture

Heräät aamulla, katsot heti ensin puhelinta. 10 uutta työsähköpostia näytöllä: aivosi menee heti stressitilaan. Syöt aamupalaa, selailet samalla puhelimeesi tulleita sähköposteja ja mietit päivän tulevia töitä. Menet töihin ja kiirehdit palaverista toiseen. Kun vihdoin pääset kotiin, työt seuraavat sinua mukana – pitäähän sinun aina olla saatavilla ja tavoitettavissa, sillä joku saattaa vaikka tarvita sinua. Istut sohvalla perheesi kanssa ja selailet päivän mittaan kasaantuneita sähköposteja, sillä työpäivän aikana et ehtinyt käydä kaikkia läpi. Vihdoin pääset nukkumaan – ja seuraavana päivänä kaikki tämä toistuu.

Mitä tämä on?

”Hustle culture” – yhteiskunnan standardi, jonka mukaan sinun tulisi antaa itsestäsi 110% joka päivä, jotta voit menestyä. Se on pyrkimystä työskennellä kovemmin, nopeammin, paremmin. Joka päivä.

”kova työ tuottaa tulosta”

”ei kipua, ei hyötyä”

”Voin pitää hauskaa sitten, kun olen menestyneempi”

Miksi tämä kulttuuri on toksinen?

Tässä ajassa peräänkuulutetaan suorittamista, ja menestyskulttuuri on vahva. Varsinkin parikymppiset ja uraansa juuri aloittavat ovat varmaan törmänneet tähän termiin. Kovaa työntekoa pidetään meidän yhteiskunnassamme ihailtavana. Kun teet paljon töitä, asetat itsellesi suuret tavoitteet etkä lopeta ennen kun pääset niihin tulet saavuttamaan menestyksen. Onko tämä menestys sitten onnellisuutta, sitä minkä perässä me kaikki täällä juoksemme? Jos potissa on oma terveys, niin ei todellakaan. Tämä tietysti riippuu myös siitä, mistä motiiveista työtä tehdään. Onko motiivina maine, kunnia ja raha vaiko se, että itse tekeminen tuo merkityksen tunnetta? Tuleeko motiivi tekemiseen itseltä, vaiko jostain muualta? Onko hieno titteli terveyttä tärkeämpää?

”Kun ylität itsesi joka päivä ja menet usein mukavuusalueesi ulkopuolelle, niin kehityt ja saavutat menestyksen.” Kun ihmissuhteet, omat harrastukset ja oma hyvinvointi alkaa kärsiä työn takia ollaan pahasti hukassa.

Nykypäivänä on niin helppoa mennä siihen ansaan, että työ laitetaan kaiken muun edelle. Jokainen on varmasti kuullut vanhemmista, jotka eivät työnteon takia nähneet lapsiensa kehitystä ja kasvua, siitä nuoresta joka liiallisen työmäärän vuoksi ajautui burnoutiin ja joutui jäämään useamman kuukauden sairauslomalle. Työelämä tarvitsee lisää inhimillisyyttä. Pidä taukoja, pidä vapaapäiviä, älä laita työtä oman hyvinvointisi edelle. Muista tasapaino työn ja muun elämän välillä. Voit seurata unelmiasi ja päästä tavoitteisiisi myös ilman uupumusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s