Kiirekulttuuri

Kuinka elää hyvinvoinvaa ja onnellista elämää?

”Pyrittäessä hyvän elämän tasapainoon, ihmisen kokonaisvaltaisuuden merkitys korostuu. Pelkästään se, että keho voi hyvin ei riitä, vaan on löydettävä myös mielen rauhallisuus. Suhde itseemme, muihin ihmisiin sekä ympärillä tapahtuviin asioihin on oltava kunnossa.

Onko ihmisillä kuitenkaan aikaa aitoihin kohtaamisiin, mielen hoitoon ja omaan luovuuteen? Tiedätkö kuka sinä olet silloin, kun et tee mitään?

Kyky erottaa epäoleelliset ja oleelliset asiat ovat avaimia kiireen taltuttamiseen. Mikä on tärkeää ja mahdollista juuri nyt? Tätä kysymystä voi miettiä silloin, kun kiire ja stressi on päällä, ja tehdä sen pohjalta tarvittavat päätökset.

Mikäli tavoitteenasi on hyvä elämän tasapaino ja enemmän aikaa esimerkiksi tärkeille ihmissuhteille, on näiden asioiden näyttävä myös suunnittelussa sekä tärkeysjärjestyksessä. Kalenteriin kannattaakin lisätä aikaa parisuhteelle ja ystäville tai kaikelle muulle, mikä on sinulle tärkeää. Joskus on luovuttava saadakseen jotain muuta tilalle.”

Tuossa ote Anja Kuloveden & Anna-Liisa Niemelän kirjasta Kiireenkesyttäjä. Kirja kertoo suorituskeskeisestä elämästä ja siitä, kuinka kiirettä voi oppia omassa elämässään hallitsemaan.

Tuntuu, että nyky-yhteiskunnassa ihmisen arvoa mitataan suorituksilla, saavutuksilla ja palkan määrällä. On vaikeaa olla hiljaa, tekemättä mitään. Mitä kiireisempi ihminen on, sitä paremmalta se näyttää muiden silmissä. Kaikkea uutta hankitaan aina vain lisää ja lisää. Aina on saatava vai enemmän ja parempaa, kiire ja työmäärä kasvaa koska on pidettävä yllä tietty elintaso. Kiirettä pidetään eräänlaisena statussymbolina. On kuitenkin hyvä muistaa, että meidän arvo ei ole kiinni missään titteleissä tai siinä, kuinka paljon omistetaan tai saavutetaan elämässä. Eikä myöskään siinä, että kuinka kiireelliseltä näytämme muiden silmissä. Mutta miksi me olemme niin kiireellisiä?

5 hypoteesia kiireellisyydestä

  • Kiire kunniamerkkinä ja statussymbolina – osoittaa tärkeyttämme ja arvoamme nopeatempoisessa yhteiskunnassa
  • Kiire työpaikan turvana – ulkoinen merkki tuottavuudesta ja uskollisuudesta yritystä kohtaan
  • ”Fear of missing out” – halutaan saada kaikkea ja kokea paljon
  • Kiire digiajan sivutuotteena – 24/7 verkkokulttuuri hämärtää vapaa-ajan ja työn välistä aikaa, koko ajan ollaan saatavilla
  • Välttämötön kiire – monta työtä mahdollistamassa esim. lasten elätyksen

Lähde: Kyle Kowalski/Why are we so busy in modern life?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s