Ajankäyttö

”Olisipa enemmän aikaa”

”Ei ikinä ehdi tekemään sitä mitä haluaisi”

”Päivät vaan kuluvat ja tuntuu, etten saa mitään aikaiseksi”

Lauseita, joita kuulee usein. Faktahan kuitenkin on se, että meillä kaikilla on saman verran aikaa. Toinen juttu on se, että mihin me sen ajan käytämme. Kaikki lähtee omasta itsetuntemuksesta ja sen tiedostamisesta, mihin omat tunnit haluaa käyttää. Mitkä asiat ovat itselle tärkeitä elämässä? Oman ajankäytön hallinta on ihan ensisijaisen tärkeä taito, sillä aika on arvokasta, ja sitä ei saa koskaan takaisin.

Ajanhallinta on kykyä käyttää aikaa tuottavasti sekä tehokkaasti niin, että liikaa kiirettä ei synny. Ajanhallinta on sitä, että on aikaa tehdä kaikki tarvitsemansa asiat ilman, että siitä syntyy liiallista stressiä.

Mikäli elämä tuntuu tahtomattasi pelkältä suorittamiselta eikä aikaa jää millekään muulle kuin vaikkapa työlle, ja jos ihmissuhteet ja mieli kärsii liiasta tekemisestä, on silloin syytä pysähtyä ja miettiä, että kuinka elämästä voisi saada rauhallisempaa ja mielekkäämpää.

Kuinka onnistua ajanhallinnassa?

  • Aseita itsellesi tavoitteita – mitä tavoitteita sinulla on juuri nyt? Mihinkä haluat panostaa tässä elämänvaiheessasi?
  • Suunnittele aikatauluasi – kalenteri, puhelimen muistio tai vihko auttaa. Mieli on keveämpi, kun tehtävät on kirjoitettu muistiin
  • Laita asiat tärkeysjärjestykseen – Mitä ovat tärkeimmät asiat, jotka sinun tulee hoitaa tänään, ja mitkä asiat voi jättää myöhemmälle?
  • Luo rutiineja – Rutiinit auttavat säästämään aikaa, sillä asioita ei tarvitse miettiä aina uudelleen
  • Tee itsellesi lisää aikaa – Voit luoda lisää aikaa itsellesi tärkeille asioille miettimällä, mitä asioita voisit vähentää tai mistä voisit luopua

Omaa ajankäyttöä voi oppia hallitsemaan erilaisten työkalujen avulla. Omien menojen ylös kirjaaminen vaikka parin viikon ajalta on hyvä tapa huomata, mihin oma aika kuluu. Listauksen perusteella voi miettiä tarvittavia muutoksia ajankäyttöön. Uni on ehdottomasti yksi asia, jonka riittävyydestä kannattaa huolehtia – se vaikuttaa niin suuresti kaikkiin elämän osa-alueisiin.

Välillä on ihanaa vaan olla, ilman mitään suunnitelmia. Aivoille tekee hyvää tylsistyä silloin tällöin, usein juuri niillä hetkillä inspiraatio syntyy.

Tekemättömyydestä ei muutenkaan kannata potea huonoa omatuntoa.

On hyvä sisäistää se, että et ole ollenkaan sen huonompi ihminen, vaikka makaisit kuukauden vain kotona tekemättä mitään. Ei ole myöskään yhtään ihailtavaa tai hienoa suorittaa jatkuvasti ja elää jatkuvassa kiireessä niin, että lopulta palaa loppuun.

Tietysti elämässä on välillä kiireisempiä aikoja. Kuitenkin jos kiire on jatkuvaa ja se alkaa vaikuttamaan elämään negatiivisesti, on silloin syytä pysähtyä ja miettiä – kohtaavatko omat arvot ja ajankäyttö?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s