Minun tarinani

Synnyin pikkukaupungissa Savossa kesäkuussa 1997. Vietin onnellisen lapsuuden perheeni kanssa ja peruskoulun käytyäni muutin Kuopioon opiskelemaan liiketaloutta. Kolme opintovuotta kului nopeasti: elin melko huoletonta nuoren elämää, sain paljon uusia ystäviä ja koin paljon.

Oli yksi asia, joka oli vaivannut minua lähes koko siihen astisen elämäni ajan. Koin, että minä en ollut yhtä hyvä kuin muut eikä minulla ollut mitään erityistaitoja. Koulussa olin keskitason oppilas, ei ollut erityisiä harrastuksia tai mitään erikoisempaa. Minulla oli tuolloin myös paljon ongelmia itsetunnon kanssa. Ei ollut tarkkoja kiinnostuksen kohteita enkä osannut nimetä asioita, joissa olen hyvä. Minulla oli uskomus, joka kertoi, että olen jotenkin huonompi kuin muut, jollain tavalla epäonnistunut. Elin tämän uskomuksen kanssa jopa 21-vuotiaaksi.

Vuonna 2018 pääsin korkeakouluun monen yrityksen jälkeen. Yksi unelma oli toteutunut, mutta en kuitenkaan kokenut oloani onnelliseksi, vaikka elämä olikin päällisin puolin hyvää. Minulla oli hyvä parisuhde, paljon ystäviä sekä työpaikka. Koin, että huonommuuden tunteeni seurasi minua kaikkialle. Se oli asia, joka oli usein mielessä. En kuitenkaan puhunut siitä, vaan pidin nuo tunteet itselläni. Vertasin itseäni muihin minun mielestäni menestyneisiin ihmisiin ja koin huonommuuden tunteita, kun itse en ollut yksi heistä. Tuntui, että kaikki muut loistivat niissä omissa jutuissaan, minä vaan en missään. Ajattelin, että muilla oli tarkat suunnitelmat elämässään sekä paljon tulevaisuuden suunnitelmia ja tavoitteita. Itseäni tulevaisuuden ajattelu lähinnä ahdisti.

Vuonna 2019 tein yhden ison muutoksen elämässäni ja vaihdoin alalle, joka tuntui enemmän omalta. Yksi kurssi koulusta on antanut minulle enemmän kuin mikään muu, Itsensä johtaminen. Suoritin kurssin syksyllä 2019 ja se sai minut ajattelemaan elämää uudella tavalla. Tämä oli tavallaan ponnahduslauta sille, että pikkuhiljaa aloin kiinnittämään enemmän huomiota itseeni – istuin oikeasti itseni kanssa alas ja pohdin, kuka minä olen ja mitä elämältä haluan. Aloin perehtymään psykologiaan ja ihmismieleen kirjallisuuden avulla. Itseluottamus ja oman arvon tuntu alkoi kehittyä pikkuhiljaa ja ymmärsin viimein, että minä olen riittävä juuri tällaisena kuin olen. Minun ei tarvitse osata kaikkea. Aloin tunnistaa vahvuuksiani ja löysin asioita, mihin haluan ja jaksan panostaa. Sain uusia unelmia, haaveita ja tavoitteita. Ymmärsin, että elämän ei tarvitse olla yhtä suorittamista.

Kesällä 2021 koin suuren elämänmuutoksen, joka laittoi tulevaisuuden suunnitelmat uusiksi. Syksyllä 2021 toteutin yhden ison haaveeni ja lähdin Espanjaan yksin suorittamaan neljän kuukauden mittaista opintoihini kuuluvaa harjoittelua. Kesä ja syksy oli todellista muutosten ja kasvun aikaa. Espanjan reissu antoi minulle ihan valtavasti, ja olen onnellinen siitä, että uskalsin lähteä.

Suomeen palattuani toteutin toisen pitkäaikaisen haaveeni, ja muutin Tampereelle. Olen jostain syystä aina rakastanut tätä kaupunkia ja tiennyt, että täällä minä vielä haluan asua. Uusi arki alkoi pikkuhiljaa muokkaantua uuden työpaikan ja uusiin ihmisiin tutustumisen myötä. Välillä mietin, että miten paljon onkaan tapahtunut niin lyhyessä ajassa. Elämä todellakin on näyttänyt minulle, että mitä vaan voi käydä (ja toisaalta että mikä vaan on mahdollista).

Tänä päivänä tuntuu, että elän arvojeni mukaisesti ja en mieti tekemisiäni sen mukaan, mitä joku muu siitä ajattelee. Itseluottamuksen kehittymisen myötä olen ymmärtänyt, että minussa on paljon hyvää. Tunnen itseni ja tiedän, mitä minä haluan elämältä. Tai ainakin tiedän sen, mitä en ainakaan halua. Olen oppinut, että omaa elämää ei voi käsikirjoittaa. Tai tietenkin voi, mutta harvoin asiat menee täysin suunnitelmien mukaan.

Ei haittaa, vaikkei vielä 20 tai edes 30-vuotiaana tiedä mitä haluaa elämällään tehdä – minä en tiedä sitä vielä täysin. Ei tässä oikeasti ole kiire mihinkään. Kannustan jokaista tutustumaan itseensä, kehittämään itsetuntemustaan ja elämään oman näköistä elämää muiden mielipiteistä välittämättä. Kun oikeasti tutustuu itseensä alkaa ymmärtämään, millaista elämää haluaa elää.

”Be brave enough to say yes to the life you want to live.”

-Walk the Earth